Rundstoverij met witloofslaatje en frietjes

Rundstoverij met witloofslaatje en frietjes

Een Vlaamse klassieker met bier die niet mag ontbreken. Kevin laat het vlees rustig stoven in de saus met De Koperen Markies bier om zo een verwarmend stoofpotje met botermals vlees op tafel te toveren.

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 2 kg rundvlees
  • 1 fles De Koperen Markies Tripel 75 cl
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 bruine boterham
  • 2 grote eetlepels Tierenteyn mosterd
  • Boter
  • 4 pijlen witloof
  • 2 pijlen rood witloof
  • 4 takjes platte peterselie als garnituur
  • 1 lente-ui fijn gesneden
  • 2 eetlepels mayo
  • 12 frietaardappelen

Bereiding

Stap 1

Pel 2 grote uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

Stap 2

Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schroei de stukken van 1 kg rundsvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken) in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout. Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien.

Stap 3

Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren), zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

Stap 4

Bind 2 blaadjes laurier en 2 takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

Stap 5

Besmeer 1 snede bruinbrood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

Stap 6

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot. Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

Stap 7

Reinig en snijd de pijlen witloof en de lente-ui. Meng onder elkaar met de mayonaise en kruid af met peper en zout naar smaak.

Stap 8

Schil en snijd de aardappelen in frietvorm. Bak de gesneden aardappelen voor in de friteuse op 120°C – tot ze net gaar zijn. Bak ze nadien af in de friteuse op 180°C.

Terug naar blog

Kevin De Maesschalck

Van jongs af aan is Kevin gepassioneerd door koken. Na 15 jaar ervaring in verschillende toprestaurants startte hij zijn eigen cateringbedrijf: KATERING.
De klassieke keuken vormt steeds de basis voor al zijn gerechten, maar door allerlei verse producten en smaken te combineren zorgt hij steeds voor een complexe gelaagdheid in al zijn borden.