Brouwerij
Een stukje geschiedenis
Naamgeving
Eerste bier
Één familie
Brouwer Hugo Mertens
Brouwer Erwin Van Broeck

Brouwerij De Koperen Markies

Brouwerij De Koperen Markies is een jong bedrijf maar kan vertrouwen op de jarenlange passie en brouwkennis van haar brouwers. Streekgebonden, natuurlijke grondstoffen in combinatie met ambachtelijk vakmanschap en wetenschappelijke knowhow vormen de ingrediënten voor de creatie van deze pure, smaakvolle streekbieren. Onze brouwerij bracht reeds een mooi gamma bieren op de markt en werkt aan de verdere ontwikkeling van nieuwe producten.

Een stukje geschiedenis

Een stukje geschiedenis

De Marquis Dreef
De brouwer is gevestigd in een straat die in vroegere tijden "Marquis Dreef" noemde,. De geschiedenis van deze dreef gaat terug naar de 17e en 18e eeuw toen Asse en omstreken eigendom was van een rijke familie "De Cotereau". Zij hadden hun kasteel in Steenokkerzeel en in Asse een buitenverblijf dat via de Markiesdreef kon worden bereikt. De leden van deze familie liggen begraven in de St-Martinuskerk te Asse en het portret van Marie De Cotereau is nog steeds te bezichtigen in de eetzaal van de gasthuiszusters te Asse. Zij heeft o.a. gezorgd voor de heropbouw van het gasthuis (1647) nadat de Geuzen het gasthuis in puin hadden gelegd en van de kapel een herberg hadden gemaakt.

Naamgeving

De Koperen Markies
De naam "De Koperen Markies" verwijst naar deze oude benaming van de dreef. De Koperen Markies staat vandaag de dag voor pure en smaakvolle streekbieren die ambachtelijk gebrouwen zijn.

Eerste bier

De Koperen Markies TRIPEL 9
Begin 2017 brouwde Hugo zijn eerste amberkleurige tripel van 9% vol, “De Koperen Markies TRIPEL 9”. Deze Tripel is gebaseerd op vijf verschillende soorten granen en mouten en drie hopsoorten. De 9 staat voor het aantal graden alcohol.

Het gamma De Koperen Markies
In juli 2017 bracht Hugo ook een tweede bier binnen dezelfde lijn op de markt, BLOND 8. De pure, smaakvolle Brabantse streekbieren volgden elkaar op en ondertussen bestaan er al 5 unieke brouwsels in deze bierlijn. 

Één familie

In september 2019 kruisten “Bronzen Baron” en “De Koperen Markies” elkaars wegen. De smaken van beide bieren vullen elkaar heel mooi aan waardoor beide brouwteams, met een gedeelde passie voor bier, besloten hun knowhow te versmelten in 2020. De “Bronzen Baron” werd zo het tweede trotse, adellijke familielid dat toetrad tot de hechte familie van De Koperen Markies.

Brouwer Hugo Mertens

Hugo Mertens, de brouwer van De Koperen Markies, is gedurende heel wat jaren in zijn vrije tijd bezig geweest met de productie van fruitwijnen en alcoholische dranken.

Hij volgde Brouwerijschool in Gent en is ook de opleiding tot distillateur van alcoholische dranken gaan volgen in Hasselt, de jeneverstad van België.

In februari 2018 besloot Hugo dat het tijd was om van zijn passie zijn beroep te maken en stapte hij fulltime in het brouwersvak.

Brouwer Erwin Van Broeck

In 2012 begon Erwin als hobbybrouwer te experimenteren met enkele zelfbrouwpakketten om zijn eigen bieren te brouwen. Al snel ondervond hij dat spelend met de ingrediënten, tijden en temperaturen er oneindig veel smaken, kleuren en geuren mogelijk zijn. Maar ook dat het niet altijd even gemakkelijk is om alle belangrijke factoren bij het brouwen van bier minutieus onder controle te houden. Elk verschil in het proces zorgt voor een ander resultaat op het einde. Zijn eerste bier, Bronzen Baron Blond, werd dan ook met veel succes onthaald.

Awards

European Beer Challenge 2019

In 2019 vielen De Koperen Markies TRIPEL 9 en De Koperen Markies
BLOND 8 in de prijzen bij de European Beer Challenge. TRIPEL 9 won een gouden medaille en BLOND 8 won een zilveren medaille.

In Londen vindt jaarlijks de internationale wedstrijd voor bier plaats, de European Beer Challenge. De wedstrijd brengt Europa's belangrijkste bierinkopers en topbieren van over de hele wereld samen.


Een jury bestaande uit belangrijke bierinkopers voert een blind proefproces uit voor elk deelnemend bier. Door deze onpartijdige aanpak kunnen nieuwkomers eerlijk concurreren met de belangrijkste merken ter wereld.

Concours International De Lyon 2020

In 2020 sleepte Bronzen Baron BLOND een eerste medaille in de wacht op de Concours International De Lyon. Het kruidige, blonde bier van De Bronzen Baron won een zilveren medaille in de categorie Belgian Ales.

In Lyon, de hoofdstad van de Franse gastronomie, vindt elk jaar de internationale wedstrijd voor wijn, bier en gedistilleerde dranken plaats, de “Concours International De Lyon”. Een panel van ervaren en deskundige juryleden analyseert duizenden inzendingen door blind te proeven. Tijdens dit proces houden ze rekening met alle elementen van het bier, inclusief het uiterlijk, smaakprofiel, aroma’s en structuur.

Door deze onpartijdige en grondige aanpak krijgt elk bier de kans om te concurreren met ’s werelds grootste biermerken. In 2020 stuurden 41 landen meer dan 7740 stalen in.

Concours International De Lyon 2021

Tot onze grote vreugde sleepte brouwerij De Koperen Markies in 2021 drie medailles in de wacht op het Concours International De Lyon 2021: goud en tweemaal zilver. Hieruit kunnen we vaststellen dat ook in Frankrijk onze bieren enorm worden geapprecieerd. Dit jaar waren er zelfs meer inzendingen dan vorig jaar: maar liefst 43 landen namen deel met 9.300 bierstalen.

· Een gouden medaille voor De Koperen Markies BLOND 8 in de categorie “Golden Ale”. 

· Een zilveren medaille voor De Koperen Markies BLOND HOP in de categorie “Bitter Golden Ale”

· Een zilveren medaille voor De Koperen Markies BLOND 6 in de categorie “Specialty Sour beer”

Frankfurt International Trophy 2021

Drie medailles (1x Gold en 2x Grand Gold) dit jaar voor brouwerij De Koperen Markies tijdens de bierwedstrijd Frankfurt International Trophy 2021! Ook daar werden onze bieren gesmaakt.

· Grand Gold: Bronzen Baron BLOND in de categorie "Ale/Special Bitter"

· Grand Gold: De Koperen Markies BLOND 8 in de categorie "Strong blond/Golden Ale"

· Gold: Bronzen Baron PREMIUM 5 in de categorie "Golden Ale"